Jugoslovenski pozorišni festival u Užicu - FESTIVAL BEZ PREVODA

Dokle pogled seže
Ivanov
Moja fabrika

Malo nagrada za sve "junake"

13 Nov

Žiri je osećao na ima nedostatak nagrada i da je ovih 9, koliko je na raspolaganju, malo da nagradi sve dobro i vredno što je viđeno na 24. Jugoslovenskom pozorišnom festivalu „Bez prevoda“ pod motom „Ko je junak našeg doba?“, poručila je predsednica žirija Lenka Udovički. Većinu nagrada podelile su predstave „Lorencačo“ i „Kavkaski krug kredom“ koje su osvojile po tri Ardaliona.

Predstava „Lorencačo“ Alfreda de Misea, u režiji Borisa Liješevića i izvođenju JDP iz Beograda osvojila je nagrade za najbolju predstavu, najbolju mušku ulogu koja je pripala Milanu Mariću i nagradu za najboljeg mladog glumca i nagradu Politike „Avdo Mujčinović“ koju je poneo Miodrag Dragičević.

Predstava „Kavkaski krug kredom“ Bertolda Brehta u režiji Paola Mađelija i koprodukciji NP Sarajevo i Scene MESS nagrađena je Ardalionom za najbolju režiju Paola Mađelija, najbolju žensku ulogu Maji Izetbegović i najbolju kostimografiju Lejli Hodžić.

Predstava „Sjećaš li se Doli Bel“ po tekstu Abdulaha Sidrana u režiji Kokana Mladenovića osvojila je dva Ardaliona, od kojih je jedan pripao Emiru Hadžihafizbegoviću za najbolju epizodnu ulogu, za ulogu oca porodice, Mahmuta Zolja, a drugi Ardalion za najbolju scenografiju na festivalu Adisi Vatreš Selimović.

Specijalni Ardalion pripao je predstavi „Tartif“ po motivima originalne Molijerove drame, autorski projekat Igora Vuka Torbice u koprodukciji SNP Novi Sad i NP Sombor.

-Predstava "Tartif" inovativno transponuje dramsku klasiku u prostor savremenog narativa. Predstava jasno označava i determiniše manifestaciju upravljanja komunikacijom i emocijama koje dovodi do raspada vrednosti, obrazložio je žiri odluku. Jedino će ova nagrada biti naknadno uručena, dok su svi ostali nagrađeni došli po Ardalione ili delegirali saradnike da prisustvuju svečanoj dodeli.

Publika je najvišu ocenu dala predstavi Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda „Vrat od stakla“, po tekstu Biljane Srbljanović u režiji Jagoša Markovića i izvođenje nagradila ocenom 4,76.

U čast nagrađenih ansambl Narodnog pozorišta iz Užica izveo je predstavu „Kako život“ po tekstu Nine Mitrović, u režiji Slavenka Saletovića. Festivalska zavesa je spuštena do novembra 2020. kada Jugoslovenski festival slavi jubilej 25 godina postojanja.Galerija

{gallery}1055{/gallery}

Festivali (1-12)

Festivali (13-24)

Ardalioni

Sve o tekućem festivalu

Zbirni izveštaji i ankete

Budimo na vezi

  • Trg partizana 12
    31000 Užice, Srbija.
  • centrala (031)
    522-097, 519-966

Festival na Facebooku

Festival na Twitteru

Festival na Instagramu

Festival na Youtubu