Jugoslovenski pozorišni festival u Užicu - FESTIVAL BEZ PREVODA

Dokle pogled seže
Ivanov
Moja fabrika

Rumunija 21

23 Apr

Narodno pozorište Užice, premijerno će emitovati večeras na svom youtube kanalu snimak predstave "Rumunija 21' pripremljene 2010. po tekstu Štefana Peke u režiji Gorana Golovka. Reč je o savremenoj " komediji sa pevanjem i nešto pucanja", koja bez uvijanja govori o tranziciji i procesu ulaska u Evropsku uniju.

Autor teksta Štefan Peka, njujorški đak, jedan je od najzanačajnijih rumunskih savremenih dramaturga koji u tekstu "Rumunija 21" bez uvijanja govori o rumunskoj, ali ne samo o rumunskoj, tranziciji. Reditelj Golovko je čitajući dramu ocenio da "oštro pero mladog Štefana Peke nimalo ne štedi sve apsurde i moralne devijacije nastale u društvu koje još nije raščistilo sa starim sistemom, pa pokušaji uspostavljanja nekih novih vrednosti i civilizacijskih standarda na tako klimavim nogama završavaju neslavno."

Komad fokusira teme divljeg kapitalizma, trgovine dece, seksa kao robe, medija kao oruđa. Povodom premijere reditelj Golovko je rekao da se nada da su se "sa izazovima uspešno uhvatili u koštac i iznedrili predstavu koja će istovremeno biti gledana i kao zabava i kao opomena".

Scenografiju je uradila Mia David, kostime Snežana Kovačević, koreografiju Milica Cerović, a kompozitor je Miroljub Aranđelović Rasinski. Uloge su poverene:Igoru Borojeviću, Tanji Jovanović, Nemanji Jovanoviću, Vahidinu Preliću,Tijani Karaičić i Momčilu Muriću. Predstava je 2010. gostovala na Festivalu "Tvrđava teatar" u Smederevu.

Slađana Vasiljević

Galerija

{gallery}1078{/gallery}

Festivali (1-12)

Festivali (13-24)

Ardalioni

Sve o tekućem festivalu

Zbirni izveštaji i ankete

Budimo na vezi

  • Trg partizana 12
    31000 Užice, Srbija.
  • centrala (031)
    522-097, 519-966

Festival na Facebooku

Festival na Twitteru

Festival na Instagramu

Festival na Youtubu